Zioła, które można uprawiać

Lato to dla wielu osób najpiękniejsza pora roku i latem bezwzględnie mamy spore sposobów. Możemy w głównej mierze spędzać więcej czasu na świeżym powietrzu i cieszyć się pięknem natury. Latem dni są gorące, a noce bardzo ciepłe i te warunki umożliwiają między innymi możliwość uprawy wielu roślin, także tych pochodzących normalnie z klimatu tropikalnego.

Mimo iż dla wielu z takowych roślin polskie lato jest za krótkie, to planując należycie przedtem rozsadę takich roślin możemy je z powodzeniem w polskich ustaleniach uprawiać. Kiedy natomiast nie mamy takiego doświadczenia albo nie mamy miejsca, żeby prowadzić taką zaawansowaną uprawę, możemy się ograniczyć do ziół. Nie powinno się mieć do nich ani pola, ani wręcz ogródka. Na dobrą sprawę wystarczą doniczki i balkon albo taras, a wręcz kuchen ny parapet z południową wystawą i oczywiście odrobinę pielęgnacji. Bazylia w doniczce dobrze się w taki sposób udaje. Bazylia jest ciepłolubną rośliną ziołową, którą popularnie używa się w wielu potrawach kuchni włoskiej, ale dodana do specjałów kuchni polskiej także doskonale koryguje ich smak. Bazylia sprzedawana w opakowaniach w postaci suszu często nie ma natomiast już tego zapachu i smaku, to świeża bazylia, zatem każdy, kto woli korzystać z takich dobrodziejstw pachnącej i smacznej bazylii, może ją sam uprawiać. W uprawie również świetnie sprawdzi się kolendra w doniczce. Kolendra jest swego rodzaju dość kontrowersyjną przyprawą, dlatego że niektórzy przeciwnie odczuwają jej smak, ale ten, kto kolendrę lubi, może ją z powodzeniem uprawiać i cieszyć się jej fantastycznym smakiem.
Zobacz: pietruszka w doniczce.